ÇIĞIR AÇAÇAK DEVRİM

Çığır Açacak evrim Niteliğindeki Buluş Marmara Ereğlisi'nde Hayat Bulacak

"ÇIĞIR AÇACAK DEVRİM NİTELİĞİNDEKİ BULUŞ, MARMARA EREĞLİSİ'NDE HAYAT BULACAK"
DEPREM 4 GÜN ÖNCEDEN BİLİNECEK -İTÜ TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN DEPREMİ ÖNCEDEN BELİRLEME SİSTEMİ, BİRİNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞINDA BULUNAN TEKİRDAĞ'IN MARMARA EREĞLİSİ İLÇESİNE DE KURULACAK -DOÇ. DR. GÜNDOĞDU: ''FAY HATTINDAKİ HAREKETLERLE, TOPRAK, SU VE HAVADAKİ HAREKETLERİ SÜREKLİ İZLEYEREK BÖLGENİN DEPREM HARİTASINI OLUŞTURAN BU SİSTEM, DEPREMİ 4 GÜN ÖNCE HABER VERİYOR''

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gün doğdu, ''Fay hattındaki hareketlerle, toprak, su ve havadaki hareketleri sürekli izleyerek bölgenin deprem haritasını oluşturan sistem, depremi 4 gün önce haber veriyor'' dedi. Gün doğdu, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından geliştirilen Depremi Önceden Belirleme sistemi'nin birinci derece deprem kuşağında bulunan Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesinde kurulmasıyla ilgili görüşmede bulunmak üzere Tekirdağ'a geldi. Gün doğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin deprem gerçeğini kabul etmesine rağmen, 17 Ağustos büyük Marmara depreminin ardından önemli adımların atılmadığını iddia etti. Bu konuda önemli çalışmalar yapan İTÜ'nün Depremi Önceden Belirleme Sistemi'ni geliştirdiğini ve son derece ciddi sonuçlar aldıklarını ifade eden Gün doğdu, bunun yaygınlaştırılması çalışmalarının ise amatör biçimde devam ettiğini bildirdi. Sistemin, bağlı bulunduğu bilgisayara yer, hava ve toprak hareketi verilerini aktararak çalıştığını, hareketlerin üniversitedeki merkezden 24 saat süreyle aralıksız izlendiğini anlatan Gün doğdu, şöyle konuştu: ''Fay hattındaki hareketlerle, toprak, su ve havadaki hareketleri sürekli izleyerek bölgenin deprem haritasını oluşturan bu sistem, depremi 4 gün önce haber veriyor. Bu sistem Türkiye'de ilk başta bazı bilim adamları tarafından ciddiye alınmadı. Sistem hakkında bilgi verdiğimiz insanlar, (Japonlar bile depremi önceden tespit edemiyor) dediler. Ancak, Türkiye'de meydana gelen depremler 'sığ' olarak adlandırdığımız, 50-60 kilometre derinde olan hareketler. Bunun için tespitler yapabilmek mümkün. Japonya'daki depremler ise yerin 300-400 kilometre altından geliyor.'' Sistemle ilgili Çanakkale, Bursa ve Nilüfer ilçesi ile Bakırköy ve Çınarcıkta istasyonlar kurulduğunu bildiren Gün doğdu, hareketliliğin, İstanbul'daki merkezden izlendiğini ve 4 gün sonra olacak depremin şiddetini burada belirleyerek, ilgili birimlere haber verildiğini kaydetti. Bu sistemi birinci derece deprem kuşağındaki Marmara Ereğlisi ilçesine de kurmak istediklerin kaydeden Gün doğdu, ''Konuyla ilgili belediye başkanıyla görüştük. Başkan, halkın güvenliği açısından sistemin kurulması gerektiğini belirterek, bize olumlu cevap verdi'' dedi. Gün doğdu, bir çok Avrupa ülkesinin, Türkiye'de kullanılan deprem uyarı sistemini örnek aldığını bildirdi.
-NASA, MARMARA'YI İZLİYOR-
Gün doğdu, Türkiye'de sistemin kurulu olduğu bölgelerdeki hareketliliğin aralıksız izlendiğini anımsatarak, 10 dakikada bir güncellenen tüm verilerin ''www.yer durumu.com'' internet adresinden açık olarak yayınladığını belirtti. Sitenin, günlük bin 200 kez tıklandığını ve Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi (NASA) tarafından günlük olarak takip edildiğini bildiren Gün doğdu, şunları kaydetti: ''Marmara'nın deprem hareketliliğiyle NASA çok yakından ilgileniyor. İnternet üzerinden buradaki tüm hareketler dikkatlice izleniyor. Hayati önem taşıyan bu sistemin ülkemizde de önemsenmesi gerekiyor. Depremin 4 gün önceden fark edildiği bir ülkede, insanlar daha bilinçli hale gelecektir. Türkiye'de depremi 5-6 saniye öncesinden haber veren bir sistem kullanılıyor. Bu sistemdeki amaç, can kurtarmaya yönelik olmasa da gaz ve elektriklerin kesilmesi için yeterli görülüyor. Bunun için 4 milyon dolar para harcandı.'' Deprem ve doğa hareketliliğinin yabancı ülkelerdeki bilim adamları tarafından da titizlikle takip edildiğini anlatan Gün doğdu, Sapanca'da meydana gelen bir sıvılaşma olayı üzerine yüzlerce yabancı bilim adamının gelip incelemelerde bulunduğunu ve kendince tedbirler aldığını söyledi.Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan“Depremi Önceden Belirleme sistemi'nin birinci derece deprem kuşağında bulunan Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesinde kurulmasıyla ilgili görüşmede bulunduklarını kendisininde bu kon uya sıcak baktığını belirterek ileriye doğru yeniden görüşeceklerini bu konuyu encümende encümen üyesi arkadaşlarla da tartışarak karar vereceklerini ifade ederek konuya sıcak bakıyoruz diyerek İlçemiz için olumlu olan her şeyin arkasındayız dedi.

About Aydoğdu

Hi there! I am Hung Duy and I am a true enthusiast in the areas of SEO and web design. In my personal life I spend time on photography, mountain climbing, snorkeling and dirt bike riding.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply